Міжнародний жіночий день

27.02.2014 20:56

Історія виникнення свята 8 Березня

Історія виникнення свята 8 Березня бере свій початок ще у Древньому Римі. Саме тоді і там вже існував день, який відзначали Матрони. Цього дня матрони ( вільно народжені жінки), що знаходяться у шлюбі, отримували від своїх чоловіків подарунки, були оточені любов'ю та увагою. Навіть рабині також отримували подарунки і їхня хазяйка , дозволяла невільницям цього дня відпочивати.
Через століття жінки зважилися змінити світ і стати рівноправними з чоловіками. Широкого поширення набула версія, згідно якої традиція відзначати Міжнародний жіночий день 8 березня була покладена демонстрацією, яку провели 23 лютого (8 березня) 1857 року робітниці текстильної промисловості і фабрик по пошиттю одягу в Нью-Йорку на знак протесту проти жахливих умов праці і низької заробітної плати. Їх вимогами були: 10-годинний робочий день, сухі та світлі робочі приміщення, рівну з чоловіками зарплату. Працювали у той час жінки по 16 годин на добу, отримуючи за свою працю гріш. На багатьох підприємствах в США виникли профспілкові організації. І ось після 8 березня 1857 року утворився ще один - вперше його членами сталі жінки. Цього дня в багатьох містах Нью-Йорка сотні жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи надати їм виборчого права.
В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися цьому дню. Так, 8 березня 1908 року в Нью-Йорку 15 000 жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення зарплатні та надання виборчого права. 
У 1910 році на Міжнародній конференції жінок соціалістів в Копенгагені Клара Цеткін виступила з пропозицією про святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня, яке прозвучало, як заклик до всіх жінок світу включитися в боротьбу за рівноправ'я. Відгукуючись на цей заклик, жінки багатьох країн включаються в боротьбу проти убогості, за право на працю, пошану своєї гідності, за мир. У 1911 році це свято вперше святкували 19 березня в Австрії, Данії, Германії і Швейцарії. Тоді більше мільйону чоловіків і жінок взяло участь в маніфестаціях. Окрім права обирати і займати керівні пости, жінки добивалися рівних виробничих прав з чоловіками.
Жіночі демонстрації 23 лютого (8 березня за новим стилем) 1917 року стали початком Лютневої революції. 
З часом свято втрачає політичне забарвлення і стає одним з небагатьох неполітичних свят. З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став святом і неробочим днем. З ініціативи феміністичних організацій це свято святкують також і на Заході.
Цікаво, що православна церква не визнає свята 8 березня з огляду на його політичне походження.

Є версія, згідно з якою попередником МЖД умовно можна вважати єврейське свято Пурім, що було встановлено в пам'ять про спасіння перських євреїв від знищення Аманом, улюбленцем персидського царя Ахашвероша (Ксеркса, в V в. до н. э.) славетною жінкою Естер (Есфір), яке святкують на початку березня. Клара Цеткін була єврейкою і, за деякими даними, вибір дати саме 8 березня був пов'язаним з цим стародавнім єврейським святом.
Святкують Міжнародний жіночий день і в країнах СНД: у Росії, Грузії, Туркменії,Казахстані, Киргизії, Молдавії, Таджикистані, Азербайджані, Україні, Білорусії як Міжнародний жіночий день; у Вірменії його відзначають 7 квітня як День материнства і краси. у Узбекистані як День матері.
ВИСНОВОК:
Яка б цих версій не була вірною, ідея святкування дня жінки - чудова!